Május 12. Vasárnap, Pongrác

Nem csak itthon van nyári meleg, több rekord is megdőlt

Világidőjárás
2021. szeptember 12. 08:00
null

Túl vagyunk egy rekord-meleg júliuson, mely nem csak hazánkban, hanem a világon is rekordernek számít, több szempontból is. Az idei nyár pedig szintén helyet kapott a legmelegebb nyarak sorában, ami egyrészt jó, hiszen sokat lehetett strandolni, másrészt rossz, hiszen ennek komoly következményei lesznek.

kép: Andreea Alexandru-Copyright 2021 The Associated Press

Eljött azonban az ősz, elég hideg levegővel indítva a napokat, de mostanra már újra kellemes, nyárias időben lehet részünk, még a strandolással is sokan megpróbálkoznak - ami nem is csoda, hiszen sok helyen majd’ 30°C-ig kúszik a hőmérő higanyszála.

kép: nytimes.com

De nem csak itthon van nagyon meleg. Franciaországbannapokóta 30°C felett alakulnak a nappali maximumok, szeptember 7-én pedig 24 óráig nem csökkent a napi minimum 26,3°C alá, amivel országos szeptemberi rekordot állítottak be.

Egy kicsit távolabb lépve sem jobb a helyzet. Skócia időjárását egy meleg légtömeg alakítja, mely 28,6°C-os meleget eredményezett szeptember első napjaiban. Erre 115 éve nem volt példa, és bizony ez a kellemes meleg 10-15°C-kal is felette van az ilyenkor szokásos maximumoknak. De ugyan ez a légtömeg okozza azt is, hogy szeptember 8-án Norvégiában is országos szeptemberi meleg rekord született, itt is 28,5°C-ot mértek.

kép: AP

ADeath-Walleyköztudottan az egyik legforróbb pontja a bolygónak. Idén rekordot is döntött az itteni forróság, de azért az is igaz, hogy az 50°C-os meleg még a nyáriidőszakokbansem olyan gyakori. Most azonban szeptember 7-én újra ezt az adatot mutatták a mérőeszközök, ez pedig az északi félteke legkésőbbi 50°C-os melege, amit valaha is mértek.

kép: nytimes.com

lead kép: GUIDO CALAMOSCA, AP

klímamelegőszidőnyárEurópa