Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Naponta több, mint 200 millió dollárba kerülnek a természeti katasztrófák a világban

Világidőjárás
2021. szeptember 18. 08:00
null

A híreket böngészve az embernek könnyen támadhat az az érzése, hogy a világon más sem történik, mint katasztrófák. Sokan erre azt mondják, hogy a média pánikkeltése áll a háttérben, és talán van is benne valami igazság. Ugyanakkor az is tény, hogy világszerte ötször annyi természeti katasztrófa történik, mint 50 éve.

kép: FEMA -Alamy Stock Photo

Csak hogy a kép élesebb legyen: ez nem csak azért van, mert a természet egyre kegyetlenebb lesz a klímaváltozás miatt. Ez is jelentős szerepet játszik az adatok alakulásában, de az is, hogy az észlelések és a jelentések is hatékonyabbak lettek.

kép: zurich.com

A hatékonyság növekedése az előrejelzések terén is megvan, aminek köszönhetően bár a katasztrófák száma nőtt, a halálos áldozatok száma szerencsére csökkent, méghozzá nem is kevéssel. Ma harmadannyi ember veszíti életét természeti katasztrófákban, mint 50 évvel ezelőtt.

kép: christianity.com

A gazdasági károk azonban már más lapra tartoznak. Az emberek ugyanis tudnak menekülni, a növényzet és az épületek, utak azonban nem. A Meteorológiai Világszervezet jelentése alapján 1970-ben 711 természeti katasztrófa következett be évente. Ez 2000 után kilenc év átlagát tekintve már 3536(!)-ra emelkedett, és az sem jelent nagy vigaszt, hogy 2010-ben 3136-ra mérséklődött, hiszen ez is messze meghaladja a 711-es átlagot.

A károkozás is jelentősen megugrott. A hetvenes években a károk mai értékre átszámolva mintegy 175 millió dollárt tettek ki világszerte - ma egyetlen katasztrófa is sokszor ennek többszörösébe kerül. 2014-ben az összeg már 100 milliárd dollárra nőtt, és azóta is emelkedik. Az utóbbi 30 év átlaga már 120 milliárd dolláros károkozást mutat.

kép: China out - AFP - Getty

A durva emelkedésnek több oka is van. Drágább technológia, több biztosítás - hiszen a károk mértékét ez alapján lehet a legjobban megsaccolni -, de az igazán nagy lökést az adja, hogy a klímakatasztrófa miatt a katasztrófák ereje is jelentősen megnőtt. A fenti adatok átlagok, vagyis sok évet figyelembe vett számítások, de döbbenetes belegondolni, hogy 2005-ben a Katrina hurrikán egymaga csak az USA területén 125 milliárd dolláros károkat okozott, ezzel pedig a történelem legdrágább vihara címet is kivívta, de vajon meddig...

kép: Shutterstock

lead kép: primeins.com

vulkánvihartájfuntűzhurrikántornádóáradásjég