Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

"Mini" tornádó volt az Egyesült Királyságban

Világidőjárás
2021. szeptember 30. 08:00
null

Amikor egy tornádó földet ér, az jellemzően igen nagy robajjal és pusztítással jár. Különösképpen akkor, ha ez a földet érés történetesen éppen egy város területén történik, hiszen itt aztán van mit rombolni.

kép: bbc

HumberstononésThorngumbaldon, az Egyesült Királyság két kis településén azonban ez nem egészen így történt. A pusztítást szemlélve valóban tornádó érinthette a területet, azonban a mérete meglehetősen kicsi.

kép: LEE ELVIS REID

Mini tornádóként aposztrofálják a helyi hírek, mivel összesen csak pár házat érintett a rombolás, a környezetük pedig csendes, rendezett, még a fű sem hajolt meg. Gondolhatnánk arra, hogy esetleg pár lakos igyekezett viccelni az időjárási jelenséggel, de ez valószínűtlen.

Egyrészt ehhez túlságosan gyorsan történtek az események, másrészt a rombolás mértéke igen nagy, pár erősen koncentrált. A szél falakat és tetőket bontott meg, illetve egy lakókocsit is felborított.

kép: STEVE RICHARDSON

Személyi sérülés szerencsére nem történt, bár a lakosok erősen megijedtek, hiszen a landolás pillanatában a szél tombolása már hajigálta a törmeléket, vagyis hangos robajlással kezdődött a csupán pár másodpercig tartó rombolás.

kép: GNP

lead kép: youtube.com

klímaUKtornádóemberszélrombolás