Június 14. Péntek, Vazul

Hurrikán, ami havat hoz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Larry a várakozásoknak megfelelően az USA kedélyeit nem borzolta túlságosan. A 4-es kategóriával kacérkodó hurrikán már a múlté, de kimúlása, pontosabban a hurrikán szint alá gyengülése meglepően későn következett be.

kép: watchers.news

Larry ugyanis a Labrador-tengerre is eljutott, St. James területére pedig 1-es kategóriájú hurrikánként érkezett meg. Kanada ezen része pedig megsínylette Larry látogatását.

kép: NOAA-GOES-East, Zoom.Earth, TW

A területen igen heves havazás és a szélerősség miatt a felsővezetékek szakadása volt jellemző, a csúcson 60 000 háztartásnak kellett nélkülöznie az áramot. A helyi vezetés pedig az autósokat is arra kérte, ha lehet, maradjanak otthon, hogy minimalizálni lehessen a leszakadt vezetékek okozta károkat.

Az, hogy Larry ennyire északra is eljutott ilyen erősségben, kifejezetten ritka, ráadásul ezzel meg is kavarja az itteni időjárást. Nem csak azért, mert erős szelekkel érkezik, hanem azért is, mert a trópusi nedvességet a sarkkörök felé tolja.

kép: roundtheworldmagazine.com

Ez pedig kifejezetten durva, erőteljes havazással jár, mely Grönland déli területeit érinti. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy szeptember 13-án az említett területeken 1-1,5 méternyi friss hóval lehet számolni.

kép: cnn

lead kép: weatherboy.com