Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Havazott a világ egyik legszárazabb helyén

null

Chile számára is megérkezett a tél egyik jellegzetessége a hó, de most olyan helyen és időben, ami kifejezetten szokatlan. A havazás ugyanis az Atacama-sivatagban történt, ráadásul egyszerre igen nagy mennyiségben érkezett az égi áldás.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA

Maga a havazás nem annyira ritka jelenség, de igazából elenyésző mennyiség hullik, és az is inkább júniusban, vagy július elején. Most azonban a hírek szerint a sivatag egyes részein 80 cm-t is meghaladó mennyiség hullott le.

kép: Claudio Baeza Avello.

Még ezen sem lepődnénk meg annyira, hiszen a sivatagban a hegyek 6000 méter fölé is emelkednek, de ez az Atacama-sivatag, mely a bolygó második legszárazabb része, csak az AntarktiszMcMurdo- szárazvölgyei előzik meg.

A terület 50-szer szárazabb, mint aDeathValley, vagyis a Halál-völgy, bár olyan meleg azért nincsen. De szárazságát nagyon jól mutatja, hogy hegyei hiába emelkednek 6000 méter fölé, egyiken sincsen gleccser, vagyis atetejükis száraz.

kép: Claudio Baeza Avello.

Az igazán meglepő a havazásban az, hogy az Atacama-sivatagban az éves átlag csapadékmennyiség mindössze 3 mm. Ehhez képest a képek tanúsága szerint is tekintélyes mennyiséggel lehet számolni, még akkor is, ha a hírekben szereplő 80 cm-es hóvastagságot erősen kétkedve fogadjuk.

kép: Ada Bassi

lead kép: Ada Bassi