Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Chanthu Shanghaiban és Kína partvidékén is döbbenetes mennyiségű esőt hoz

Chanthu nem adja fel. A szezon második szuper-tájfunja károkat okozott a Fülöp-szigeteken, de nem állt meg, és még csak nem is veszített annyit az erejéből, hogy Shanghai ne sínylené meg erősen a megjelenését.

kép: DENNIS BALLESTEROS VALDEZ - VIA REUTERS

Sőt!ChanthuKína szárazföldi területeire is eljut, igaz, csak a partok menti részekre, hiszen elkanyarodva utána Japán felé veszi az irányt. De ereje továbbra is van, és a szállított csapadék mennyisége is döbbenetesen magas lehet.

kép: accuweather.com

A tájfun súlyos trópusi viharrá “szelídülve” érkezik Kína partjaihoz, 101 km/h-ás szeleket produkálva. Sokkal nagyobb gond, hogy várhatóan igen nagy mennyiségben önt majd csapadékot a területre. Ez számszerűsítve akár 760 mm esőt is jelenthet a partok közelében.

Shanghai érintettsége mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Ennek oka, hogy Chanthu bizony elég lassan halad, lomhasága pedig kifejezetten nagy pusztítást tesz lehetővé. De ha károkat közvetlenül nem is okoz, mivel Shanghai Kína és a világ legforgalmasabb kikötője, így a károkozás így is jelentős lehet a hajóforgalom ellehetetlenítése révén.

kép: AccuWeather Enhanced RealVue™ Satellite

Arról már nem is beszélve, hogy a 26 milliós nagyváros területére is 100-200 mm csapadékot fog zúdítani, mely egy ilyen sűrűn lakott és ennyire beépített területen katasztrofális következményekkel járhat.

kép: rte.ie

lead kép: thevie.in