Június 24. Hétfő, Iván

A Nora hurrikán gyilkolt is Mexikóban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az emberek többségének figyelme most Ida felé fordul. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen 16 évvel Katrina után újra egy kifejezetten erős hurrikán hatol be Louisiana területére, és hatalmas károkat okoz.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, TW

De ahogyan azt már többször kiemeltük, messze nem kell 4-es erősséget produkálnia egy hurrikánnak ahhoz, hogy valóban komoly problémákat okozzon. Erre most is kínálkozik egy remek példa,Nora“személyében”

kép: nytimes.com

Bár a Mexikót elérő hurrikán nem az Atlanti-hurrikánszezon “terméke”, hanem a Csendes-óceánon kialakult rendszer, ez nem gátolja meg abban, hogy hatalmas mennyiségben öntse az égi áldást Mexikó partvidékére, holott “csak” 1-es kategóriájú hurrikánként ért partot.

Ráadásul partot érését követően gyorsan gyengült, majd el is oszlott, de eközben néhol 250 mm csapadékot is lezúdított, aminek következtében villámáradások és földcsuszamlások is kialakultak. A mexikói hatóságok 5 férfit keresnek, akik a vízben egy hajón tartózkodtak, valamint egy nőt, akinek autóját a sáros áradat sodorta el.

kép: Alfonso Lepe- Reuters

Puerto Vallarta területén a víz hatására egy szálloda részben összeomlott, itt egy halálos áldozattal is számolni kellett. Bár Nora eloszlott, maradványai sem kevésbé kellemetlenek az esőzés szempontjából, és várhatóan a Sziklás-hegység területére is öntenek még jelentős mennyiségű csapadékot, vagyis egy darabig még erős befolyással lesznek az USA időjárására is.

kép: REUTERS-Jesus Lozoya

lead kép: REUTERS-Jesus Lozoya