Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A Négy testőrt megóvta a módszer, amivel Sherman tábornok fáját is védik a tűztől

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak Sherman tábornok fája van veszélyben a kaliforniai tűzvész miatt. A gigászi erdő több facsoportja is híres, és ezek is védelemre szorulnak, vagyis az alumínium takaró nem csak a tábornok fájának jár.

kép: dreamstime.com

Egy híres csoport a Négy testőr. A nemzeti park útján kétoldalt álló faóriások nem annyirahíresek,mint a leghatalmasabb ma is élő fa, de azért nem lehet csak úgy elmenni mellettük. A védelem tehát nekik is kijár.

kép: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

Ha lehetne, a park munkatársai minden fa köré tennének takarót, erre azonban nincsen lehetőség. De vajon van-e értelme a takargatásnak? Azt tudjuk, hogy épületeket már sikerült ezzel a technikával megmenteni, de azért egy élőlény egészen más dolog.

A rendszer azonban eddig jól vizsgázott, igaz,ahhoz,hogy a Négy testőrt megóvják az is kellett, hogy a körülöttük lévő növényzetet letarolják, így a tűz kisebb eséllyel képes elnyújtózni egészen a faóriásokig.

kép: Unsplash

A mostani, KNP betűszóval illetett tűz oka villámlás volt, és csupán az egyike annak a 13 jelenleg is tomboló tűznek, mely az állam területét perzseli fel. A helyzetet pedig nehezíti, hogy a növényzet végletesen száraz, és a szél is erős, vagyis a tüzek terjedése gyors és könyörtelen.

kép: Brian van der Brug - Los Angeles Times

lead kép: NOAH BERGER, AP