Február 24. Szombat, Mátyás

5-ös kategóriájú szupertájfun a Fülöp-szigeteken

Világidőjárás
2021. szeptember 14. 11:00
null

A Fülöp-szigetek növekvő félelemmel szemlélte azt a rendszert, melyet őkKikonéven emlegetnek, a tájfunközpont azonbanChanthunévvel illet. A félelmük nem is alaptalan, hiszen az intenzív növekedésnek hála egy szupertájfunról van szó.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

A rendszer szeptember 11-én ért partot a szigeteknél, és 270 km/h-ás tartós szeleket produkált. Ezzel pedig bőven elérte a szupertájfun jelzőt, melyet aSaffir-Simpson féle hurrikánskála 4-es kategóriájától felfelé ítélnek meg a tájfunoknak.

kép: DENNIS BALLESTEROS VALDEZ via REUTERS

Chanthuazonban az 5-ös kategóriába is feltornázta magát, haladása közben a környezetitényezőkmiatt gyors gyengülésre lehet számítani - ez azonban a partot éréskor még egyáltalán nem volt jellemző.

A tájfun ráadásul több szempontból is komoly veszélyforrást jelent. Egyrészt mindenképpen figyelembe kell venni az erejét, és azt is, hogy a rendszer szélei is komoly esőzéseket váltanak ki az érintett területen - bár a szelek itt messze nem olyan erősek.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

Fejtörést okoz a szakembereknek azzal is, hogy olyan környékre “tévedt”, ahol az időjárási rendszerek beszorítják, szinte egy helyben tartják a tájfunt, mire pedig innen kiszabadul, a mozgását megjósolni már nagyon nehéz, így széles sávon kell riasztás kiadni miatta.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

lead kép: DENNIS BALLESTEROS VALDEZ via REUTERS

klímamelegtájfunemberszupertájfunélet