Május 25. Szombat, Orbán

160 otthont falt fel a La Palma szigeten a vulkán lávafolyama

null

A spanyolországi La Palma szigetén most nem örülnek azok, akiknek aCumbreViejalankáin van gyönyörű panorámával rendelkező villájuk, vagy akár kisebb házuk. A vulkán ugyanis lávafolyamokat indított útnak.

kép: Copernicus EU

Szeptember 19 óta, vagyis a kitörés pillanatától a lávafolyamok nekiindultak, és bizony nem kímélnek semmit. Lassan folyik előre az olvadt, izzó kőzet, és elnyel bármit, ami csak az útjába kerül, legyen szó villákról, vagy akár medencékről.

kép: Guardia Civil

A lávafolyamok eddig mintegy 103 hektáron terültek szét, és 160 épületet nyeltek el. Az anyagi károkjelentősek, de szerencsére sérültek vagy halálos áldozatok itt nemvoltak, hiszen a sziget ezen részét már a kitörés előtt figyelmeztették, majd ki is ürítették.

Szerencsés körülménynek tekinthető, hogy a láva mozgása kifejezetten lassú, vagyis a menekülés is könnyen megoldható lenne. Ez azonban azt is eredményezi, hogy a felvételeket szemlélve a tulajdonosokvégig nézhetik, ahogyan a folyamok egészen lassan elpusztítják otthonaikat.

Ennél szerencsétlenebb helyzetben voltak a Nyiragongo vulkán közelében lévő Goma település lakosai. ANyiragongougyanis híresen gyors lávafolyamokat produkál, melyek elől menekülni sem igen lehet, olyan sebességgel nyelik el az útjukba kerülő dolgokat.

kép: Guardia Civil

lead kép: Guardia Civil