Április 12. Péntek, Gyula

Víz alatti vulkánkitörés 16 kilométeres hamufelhővel

Világidőjárás
2021. augusztus 19. 11:00
null

A vulkánkitörések kapcsán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak azok a területek érintettek, ahol a hegyek lankáin emberi települések is vannak. Ezt azonban cáfolta már az utóbbi években több kitörés is.

kép: JMA-Himawari-8, NII-NICT, TW

Volt, amikor turisták kerültek a vulkáni aktivitás középpontjába, és ezért az életükkel fizettek, és olyan is volt, hogy a vulkántól tekintélyes távolságra elhelyezkedő városba tört be a rohanó lávafolyam, hatalmas pusztítást okozva ezzel.

kép: あんだーそん

A vulkánkitörések sorozata a szárazföldeken jól nyomon követhető, hiszen kézzel fogható a jelenlétük, hamuval, törmelékkel lepik el a környező településeket. A kitörések azonban nem korlátozódnak az általunk szabad szemmel látható vulkánokra.

Bár kevesebbszer kerülnek elő, az óceánok mélyén is vannak vulkánok, melyek aktivitásukat tekintve sokszor messze túltesznek a szárazföldi társaikon. Kitöréseik azonban ritkán látványosak, így inkább csak a tudósok és szakemberek figyelmét keltik fel.

kép: あんだーそん

Kivéve persze akkor, ha egy víz alatti tűzhányó olyan kitörést produkál, melynek során a füst és a hamu bőven a tengerszintfőlé emelkedik. Ez történt most a Fukutoku-Oka-no-Ba névre keresztelt vulkán esetében is, mely augusztus 12-én fakadt dalra, 16 kilométeres magasság fölé lökve a sűrű felhőjét.

kép: Japan Coast Guard

lead kép: volcano.si.edu

vulkánvízhamufüstemberkitörés