Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Tornádót szült a hidegfront Horvátországban

Világidőjárás
2021. augusztus 20. 08:00
null

Erőteljeslehűlésselnézett szembe a hidegfront nyomán Európa nagy része. Ez pedig sok helyen azt eredményezte, hogy bizony akár 20°C-kal is lezuhant a hőmérséklet, ami azért már nem kis esés, és a szervezetre is hatással van.

kép: total-croatia.com

Előkerültek a pulóverek is, de másnap már pakolhattunk is el őket, és a hét végére megint ott tartunk majd, hogy csak egy kis rövidnadrág, és a lehető legtöbb bőrfelületet szabadon hagyó felső lesz az embereken, hiszen a kánikula visszatér.

kép: Vito Nautika

A front azonban rombolt is, és nem csak hazánkban. A heves szél és az eső is sok helyen okozott gondokat, fákat csavart ki, ágakat tört le, és ahogyan Nógrád megyében, több helyen is megszaggatta a felsővezetékeket.

Horvátországban, Dalmácia középső részén azonban ennél is tovább ment a vihar, hiszen egy tornádót is életre keltett. Bár maga a kavargó légtömeg nem okozott nagyobb gondot, a látványa így is ijesztő volt, és néhány tetőben is kisebb – nagyobb károk keletkeztek, de személyi sérülés szerencsére nem történt.

kép: tourradar.com

A tornádó nem volt magányos Európában, hiszen Németországban is sikeresen landolt egy erős forgószél, mely 50 épületet is megrongált. Szerencsére azonban itt sem történt személyi sérülés.

kép: Dalmacia danas

lead kép: fez-travel.com

viharklímakárHorvátországtornádószél