Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Ritka medikán rombol a Fekete-tenger partvidékén

Világidőjárás
2021. augusztus 17. 11:00
null

Egy intenzív és meglehetősen ritka medikán alakítja a Fekete-tenger partvidékének mindennapjait, bár lehet, hogy jobb kifejezés lenne a rombolja, hiszen jelentős mennyiségű csapadékkal öntözi a területet.

kép: windy

Ennek következtében lehet számolni azokkal a pusztító áradásokkal, amik jelenleg is ellátják munkával a katasztrófa elhárításán dolgozó szakembereket. A víz mellett pedig jelentős széllel is lehet számolni.

kép: windy

A medikán kifejezést, vagyis a mediterrán területen kialakuló ciklonok elnevezését kénytelenek voltunk megtanulni az utóbbi években, hiszen az egyre melegedő tengerek már itt is egyre többször hoznak létre pusztítóerejűciklonokat.

A helyzet pedig csak romlani fog, hiszen ha holnap meg is szűnik a károsanyag-kibocsátás, a tengerek melegedése akkor is még évekig folytatódik, vagyis a medikánok ereje is egyre fokozódni fog - és már most is képesek elérni egy hurrikán szélerősségét, igaz, ez most még ritka.

kép: severe-weather.eu

A mostani medikán ráadásul nem is a Földközi-tengeren alakult ki, ahogyan társainak többsége, hanem a Fekete-tengeren. Ez azonban sajnos nem is olyan meglepő, hiszen az ilyen ciklonok kialakulásának egyik feltétele a meleg vízfelület, ami ennek a tengernek az esetében adott, hiszen jellemzően nyáron 25-27°C -os értékeket produkál, a keleti részein pedig elérheti a 30°C-os meleget is.

kép: EUMETSAT-Meteosat-8, RAMMB-CIRA, TW

lead kép: NOAA

Fekete-tengeresőciklonmedikánáradásszél