Június 24. Hétfő, Iván

Olaszországban északon a víz, délen a tűz rombol

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Olaszország nem járt valami jól a klímaváltozás szempontjából. A szélsőségessé váló időjárási jelenségek közül rögtön kettővel is találkozik a napokban, ami két részre osztja az országot.

kép: Reuters

Északon a víz az úr. Heves esőzések voltak Dél-Tirolban, ahol 90 mm csapadék hullott egyetlen nap alatt. Ez közlekedési fennakadásokat okozott, valamint több földcsuszamlás is történt a területen. Velence sem járt jobban, habár itt nem az eső okozza a gondokat. A víz azonban a nyári időszakban a csatornákban nem szokott ennyire megemelkedni, most azonban a Szent Márk téren, A város legalacsonyabb pontján bokáig állnak az emberek a vízben.

kép: Government of Lombardy

A Comoi-tó is bekerült mostanában a hírekbe, hiszen a heves esőzések hatására brutális erejű sárlavinák alakultak ki ott is. Most is a csapadék a gond, mely annyira megemelte a tó vízszintjét, hogy az kilépett a medréből, és a part közeli utakat is elöntötte. Ráadásul a meteorológiai előrejelzések szerint az északi régió továbbra is heves esőzésekre számíthat a napokban.

Az ország déli részén a vízre csak vágynak az emberek, hiszen, ha ott is eleredne az eső, akkor az erdőtüzek ellen is hatékonyabban lehetne fellépni. Így azonban marad az evakuálás és a tűzoltók sziszifuszi küzdelme a kiszáradt növényzet és a fellobbanó lángok ellen.

kép: Vigili del Fuoco-Handout via REUTERS

Több ezer hektáron tombol a tűz, mely természetvédelmi területeket éppen úgy érint, mint mezőgazdasági régiókat, és sajnos mostanra településeket is.Campomarinoüdülőhelyet a hatóságok kénytelenek voltak részben kiüríteni, 400 embernek kellett elhagynia otthonát a lángok közelsége miatt. A hét második felére pedig egy extrém meleget hozó hőkupola is eléri Olaszországot, vagyis a helyzet csak romlani fog.

kép: Cronache Nuoresi

lead kép: Anadolu Agency/Getty Images