Július 17. Szerda, Elek, Endre

Nem csillapodnak az erdőtüzek Yakutföldön, egyharmad magyarországnyi terület vát hamuvá

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az erdőtüzek szezonja van jelenleg, legalábbis az északi féltekén mindenképpen. Sajnos ez alól nem kivétel az USA, Kanada, Európa, de még Ázsia sem. A kiterjedt tüzek egyrészt tetemes mennyiségű co2-őt juttatnak a légkörbe, mely nem jó hír a klímaváltozás ellen harcoló emberiség számára, másrészt elképesztő területeket emésztenek fel.

kép: Pierre Markuse

Tény, hogy az erdőtüzek után a természet megújulása látványos és erős, hiszen ezt láthattuk az Ausztráliát érintő pusztító lángok kapcsán is. Európában, de még Kanadában is gyorsabban regenerálódik a táj, de az Orosz területeket érintő lángok egy kicsit más lapra tartoznak.

kép: The Siberian Times

Yakutföldtűzvészei már május eleje óta emésztik fel Szibéria erdőségeit, és mostanáig sem csillapodtak. Az augusztusi hónapot 156 aktív tűzfészekkel nyitotta a terület, mely egy kicsit sem jó hír. Ahogyan az sem, hogy a lángok megfékezésére nem sok esély mutatkozik.

Mostanra mintegy 35000 négyzetkilométernyi terület hamvadt el, mely hazánk méretének több, mint a harmada. Ezeknek az erdőségeknek a pótlása pedig sokáig is eltarthat, hiszen többnyire az örök hó birodalmának jeges talaján nőttek.

kép: The Siberian Times

Érdekes, hogy ahogyan kiteljesedik a klímakatasztrófa úgy válnak az eredetileg szinte teljesen haszontalan területek kiemelkedően jelentőssé az Orosz föderációban. Sajnos ezeknek a földeknek a kihasználása tovább rontja az amúgy sem rózsás helyzetet, mely a Földet érinti.

kép: Pierre Markuse

lead kép: Yevgeny Sofroneyev - TASS - Getty Images