Június 25. Kedd, Bocsárd

Melegrekord dőlt meg, ezúttal Izlandon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bár még csak augusztus vége van, kénytelenek voltunk előszedni a pulóvereket, sőt, azok, akikéjjelvagy hajnalban is az utcán voltak a kabátokat is nagyon kellemesnek érezték magukon. Az őszies idő augusztus 20 után nem olyan ritka, de azért most elég hideg van.

kép: patch.com

Nem úgy, mint Izlandon. A Brit-szigetek felett egy anticiklon örvénylik, ennek peremén pedig szokatlanul meleg levegő áramlik a szigetország fölé. Bár a nyári hónapoknak ott is a végén járnak, most egy rekord is megdőlt, sőt, egy másik ismegdőlnilátszik.

kép: donegaldaily.com

A valaha mért legmelegebb augusztusi nap Izlandon mostantól 2021 augusztus 25-höz köthető. Ezen a napon ugyanisHallormsstadhurban29,4 °C-ot regisztráltak, ami elsőre nem tűnik olyan soknak, ám Izlandon ez már kritikusan magas értéknek tekinthető.

Főleg úgy, ha azt is hozzátesszük, hogy a szigetországban a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 30,5°C volt, melyet 1939 június 22-én sikerült rögzítenie a szakembereknek. Mivel a front továbbra is meglepően meleg levegőt szállít, így az is előfordulhat, hogy ezt a rekordot is maga mögött tudhatja majd az ország.

kép: reise.actro.eu

Az idei nyár Európa számára olyan melegeket hozott és olyan sok esetben, hogy nem lehet azon csodálkozni, hogy a top háromba is bekerült. De világszinten is egyre jobban lehet érzi aklímakatasztrófahatásait, és ez nem csak a felszaporodó időjárási katasztrófákon érhető tetten, hanem az egyre durvuló kánikulákon is.

kép: reise.actro.eu

lead kép: reise.actro.eu