Június 21. Péntek, Alajos

Már Athén elővárasait nyaldossák a lángok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Görögországban a helyi hatóságok szerint 1987-óta nem volt olyan rossz a helyzet az erdőtüzek szempontjából, mint most. A szárazföld is lángokkal küszködik, a szigetvilágban pedig a helyzet olyan súlyos, hogy több területről is csónakokkal menekülnek az emberek, mert a tűz terjedési sebessége meggátolja, hogy a kikötőkhöz érjenek.

A tüzek füstje már egy ideje Athén lakosságát is érinti, de mostanra nem csak a füst, hanem a lángok is elérték a várost. A helyi tűzoltóság nagy erőkkel küzd a tűz ellen, ennek ellenére több északi külvárosi rész is megégett.

Varympompy és a Tatoi elővárosokban a tűz eddig 100 lakást és boltot semmisített meg. A festői környezetnek ezúttal magas ára van. A külvárosok ugyanis a Parnitha-hegy lábánál fekszenek, gyönyörű fenyőerdőkkel körülvéve, melyek most nem a friss levegőt, hanem a pusztító lángokat szállították.

A tűz sok helyen megrongálta vagy tönkretette a villamoshálózatot is, mely óriási plusz terhelést jelent a légkondik miatt amúgy is csúcsra járatott rendszernek. Azon pedig nemigen lehet csodálkozni, hogy szinte mindenhol üzemelnek a léghűtő berendezések, hiszen sok helyen 47°C-ot is megközelítő hőség uralkodik.

kép: reuters

Hogy mekkora a gond azt igen jól példázza az a tény, hogy pusztán egyetlen nap alatt, augusztus 2 és 3 között országszerte 81 erdőtüzet jelentettek. A küzdelem a lángok ellen sok esetben sziszifuszi, hiszen az aljnövényzet az elhúzódó aszály miatt végletesen száraz, így másodpercek alatt igen nagy területen lobban lángra, a gondatlan emberek, vagy a szálló szikrák okán.

kép: EPA

lead kép: amzn.to