Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Már 5 halálos áldozata van az olaszországi tüzeknek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem akarnak csillapodni a lángok Olaszországban. Mostanra több, mint 500 erdőtűz emészti az országot, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen ellenük fellépni nagyon nehéz. Nem csak a szélsőségesen száraz idő miatt, hanem az elképesztő kánikula okán is.

kép: Luigi Salsini-LaPresse via AP

Észak-Afrika és Európa déli-középső részét egy hőkupola uralja, alakítja a hőmérsékleteket, és nincs kegyes kedvében. Szicíliában európai rekordot, 48,8°C-ot produkált, mely bizony az erdőtüzek elleni védekezésnek sem tett kifejezetten jót.

kép: wantedinrome.com

A tűzoltóságnak eddig 528 beavatkozást kellett végrehajtania, és ebből 230 a szélsőséges meleget megélő félszigeten vált szükségessé. Itt a hatóságok a helyzetre való tekintettel kénytelenek voltak szükségállapotot hirdetni.

A durva kánikula legalább annyi gondot okoz az országnak, mint a tüzek, pedig azok sem piskóták. A tomboló lángok az elképesztő környezeti és infrastrukturális károk mellett már 5 halálos áldozatot is követeltek, az utóbbi három közül kettőt Calabriában és egyet Szicíliában.

kép: Vigili del Fuoco-Handout - Reuters

A kánikula kicsúcsosodása miatt Olaszországban 17 városban is kénytelenek voltak vörös riasztást kiadni, mivel a hőség olyan méreteket öltött, mely már nem csak az idősekre és a betegekre gyakorolhat végzetes hatást. A riasztásban szerepel a főváros, Róma is, de Nápoly, Palermo vagy Bologna sem marad ki a felsorolásból.

kép: Vigili del Fuoco-Handout - Reuters

lead kép: AFP