Május 17. Péntek, Paszkál

Lángok pusztítanak a francia riviéra közelében is

Világidőjárás
2021. augusztus 20. 14:00
null

Nem kifejezetten szerencsésen alakul az idei nyár, már a természeti katasztrófák szempontjából, és az emberek utazási kedvét tekintve. Kezdetben csak nagyon óvatosan indultak neki az emberek a nyaralásnak, tartva az esetleges fertőzéstől. Mire a kedv megjött, addigra érkeztek a katasztrófák is.

kép: then24.com

Ezekből pedig az utóbbi időben egyre több érintett olyan területeket, melyek kifejezetten turistaparadicsomok. Olaszországban a festőiComoi-tó környékén romboltak az áradások, ugyancsak a víz okoz gondokat Törökországban.

kép: thetimes.co.uk

A tűz pedig a görögországi nyaralóhelyeket is érintve tarol, ahogyan a török tüzek sem kímélték a turizmust. Most pedig beáll a sorba Franciaország is, hiszen egy futótűz miatt a Saint-Tropez környéki nyaralóhelyeket is ki kellett üríteni.

Sok kempinget is érintett az evakuálási parancs, és néhol csak percei voltak az embereknek a csomagolásra a tűz terjedési sebessége miatt. A lángok a híres nyaralóhelytől 50 km-re keletkeztek, és nagyon gyorsan elterjedtek. Mostanra több, mint 6000 hektárt taroltak le.

kép: Reuters

Jelenleg is mintegy 900 tűzoltó, 120 rendőr és tűzoltó repülőgépek igyekeznek megfékezni a lángokat. A franciaországi tüzek keletkezésének hátterében valószínűleg ugyan az az indok húzódik, mint Görögország vagy Törökország esetében, vagyis az emberi tevékenység miatt szélsőségessé váló időjárás, a durva melegek és a hosszú szárazságok, melyeknek a növényzet már nem tud ellenállni.

kép: Reuters

lead kép: thetimes.co.uk

klímatűzemberSaint TropezFranciaországszárazság