Május 21. Kedd, Konstantin

Helyenként 5 méter mély az árvíz Hubei tartományban

Világidőjárás
2021. augusztus 22. 08:00
null

A világon sajnos jellemzően egyszerre több természeti katasztrófa is tombol, és a klímaváltozás kiteljesedésével ez állandósulni is fog. A szélsőséges időjárás egyes területeken szokatlanul nagy hidegeket és havat, máshol pedig szárazságot és tomboló erdőtüzeket eredményez.

kép: STR-CNS-AFP via Getty Images

Kínában, egészen pontosan mostHubeitartományban az eső okoz gondokat, több helyen rekordszintet is elérő mennyiségben. Ez pedig már a víztározóknak is sok, ennyi vizet egyszerűen képtelenek megtartani.

kép: breakinglatest.news

Yichengvárosa járt a legrosszabbul, itt ugyanis 400 mm csapadékot regisztráltak, míg a külvárosokban elérte a rekordszintet, 300 mm a csapadék mennyisége. És bár itt esett a legnagyobb mennyiségben, az igazi vesztes mégis Liulin, Suizhou városának egy része.

Erről a területről ugyanis 21 halálos áldozatot is jelentettek, vagyis az összes áldozat ebből a városrészből származik. Az épületekben is komoly károkat tettek a viharok, a számlájukon 3600 ház rongálása szerepel, de letaroltak 8110 hektár területet is.

kép: AP

A tartományban a károk mostani, becsült mértéke 16,5 millió dollár felett alakul, de ez még sokkal feljebb is mehet, hiszen a terület 774 víztározójában lépte át a vízszint az áradási határt. Ezek az áradások pedig komoly kihívást jelentenek, hiszen néhol a kiömlött víz mélysége a domborzatnak köszönhetően az 5 métert is eléri...

kép: Photo-Xinhua

Lead kép: Shanghai Eye

vízklímaKínaemberáradásélet