Június 24. Hétfő, Iván

Extrém meleg Japán leghidegebb pontján

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Japánról jellemzően akkor hallunk a rekordok kapcsán, amikor a hó kerül szóba. Ez nem is csoda, hiszen területén sokkal jellemzőbbek a nagy havazások, mint mondjuk a szubtrópusi éghajlat, bár tény, hogy mindkettőre van példa.

kép: klmechanical.ca

Hokkaido lakosai azonban nem a forró nyarak ígéretében élnek, hiszen a legészakibb sziget bizony erős és hideg teleket produkál, miközben a nyarak jellemzően hűvösebbek. A csapadék sem annyira sok, az is főleg télen jelentkezik, méghozzá hó formájában.

kép: bbc

Most mégis Hokkaido volt az a rész, ahol sorra dőltek meg a melegrekordok, az egyik éppenAsahikawában, ahol a Japán történelemben valaha mért leghidegebb időt regisztrálták. Most nem a hideg volt az uralkodó, legalábbis július 27-én biztosan nem, amikor 36,2°C-ot mértek, és ezzel megdőlt az itt valaha mért legmelegebb hőmérséklet rekordja is, mely még 1989 augusztusából származott, és 36°C volt.

De nem csak itt, hanem a sziget számos más területén is bőven 30°C felett regisztráltak meleg időt a szakemberek. Néhol “csak” 32°C-os maximumok voltak, melyek nálunk mostanra egy nem különösebben meleg nyáron is előfordulnak, és volt, ahol a 36,5°C-ot is elérte a hőmérő higanyszála.

kép: JMA

A hőhullámnak pedig még koránt sincsen vége. A Japán meteorológiai szolgálat ugyanis figyelmeztetést adott ki az országot érintő tartósan nagyon magas hőmérsékletekre, melyek augusztus 1 és 9 között jelentkezhetnek.

kép: english.kyodonews.net

lead kép: Kazuhiro NOGI - AFP