Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Evia szigetén tombol a legpusztítóbb tűz a görög tűzvészben

Világidőjárás
2021. augusztus 12. 11:00
null

A Görögországban tomboló tüzek megfékezésére nem sok esély mutatkozik, főleg úgy, hogy most is egy hőkupola szorításában él az ország, extrém melegekkel és csapadékmentes idővel. 150 tűz pusztít jelenleg Görögországban, a legsúlyosabb pedig jelenlegEviaszigetén van.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2. Processed by Pierre Markuse.

A sziget Görögország második legnagyobb szigete, mely a főváros közelében helyezkedik el a területén tomboló lángok ellen sorra kérnek segítségek a települések vezetői, az északi régióban más a helyzet.Istiaiaváros vezetője annyit fűzött hozzá, városának már nem kell a segítség, az teljesen elpusztult.

Nem csak egy, sajnos egyre több falu ég porrá a szigeten, ahol több, mint 2500 embert kellett már evakuálni. Dacára a 20 országból érkező segítségnek, mely a tüzek megfékezését célozza,Eviaaugusztus 3 óta lángol.

kép: Reuters

Persze a szárazföldön sem sokkal jobb a helyzet. A tüzek a görög nyarak velejárói, minden évben olvashatunk arról, hogy fellobbannak a lángok. Sőt, minden évben jelentős területi veszteségekkel is számolni kell. 2008 és 2020 között átlagosan évente ebben az időszakban 1700 hektárt érintettek a lángok.

kép: DW

A mostani tűz azonban más. Egyrészt azért, mert az oltására nagyon kevés esély mutatkozik, azt valószínűleg majd a természet oldja meg egy kiadós esővel. Ráadásul a kiterjedése is egészen elképesztő, hiszen szemben az átlagos 1700 hektárral most 56 655 hektáron tombolnak a lángok, vagy pusztították el azt. Ez nagyjából Budapest területével megegyező méret.

kép: Angelos Tzortzinis - AFP - Getty

lead kép: Konstantinos Tsakalidis-Bloomberg via Getty Images

tűzemberhaláléletGörögországEvia