Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Egyre durvul a vízhiány Kaliforniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kalifornia az örök napsütés hazája. Nem is csoda, hogy azok, akik messze szeretnék elkerülni a telet, örömmel költöznek a sivatagos államba. Arról nem is beszélve, hogy az életminőség is jobb lehet, a munka is több errefelé, ennek megfelelően az utóbbi években a lakosság száma ugrásszerűen nőtt.

kép: NOAA

Az emberek pedig szeretik a szép környezetet, így kerteket hoznak létre, amiket öntözni is kell. Ez pedig igen nagy vízhasználattal jár, hiszen a legtöbb kertben gyepet is fenntartanak, melynek állandó öntözésre van szüksége. Bármennyire is szürreális egy üde, zöld gyepréteg a sivatagban, haszeretnék, ezt is lehet – persze ennek is ára van...

kép: CNN

Az államot a klímakatasztrófa is erősen érinti. A súlyos aszály már évek óta megkeseríti az itteniek életét, de most egy új szintre emelkedett. Nemrégiben kénytelenek voltak a gazdák vízfelhasználását is korlátozni, mostanra pedig azOroville-tó is bemondta az unalmast.

Egészen pontosan történelmi mélypontra esett vissza a vízszint, melynek most csupán 195,66 m az átlagos tengerszint feletti magassága. Ez az állam második leghatalmasabb víztározója, és most a szokásos vízkészletnek csak kicsit több, mint 20%-a található benne.

kép: NASA

Ennek megfelelően a hatóságok a víz megőrzése érdekében kénytelenek voltak leállítani az itt üzemelő vízerőművet is, számolva azzal a ténnyel, hogy ez komoly energiakiesést jelent az állam számára, de a lakosságot is meg kellett kérni arra, hogy amennyire csak lehetséges, fogják vissza a vízfogyasztást - ez legalább 15%-os megtakarítást kell, hogy jelentsen. Ha ez nem történik meg, és a következő év is hasonlóan aszályos lesz - és erre minden esély meg is van -, akkor azOrvielle-tó katasztrofálisan alacsony szintre süllyed, ami az állam vízellátásában is krízist idéz elő.

kép: Gonzalo Curiel — Contributed

lead kép: southbayresidential.com