Június 14. Péntek, Vazul

Egy buszt és több autót sodort el a földcsuszamlás egy indiai autópályán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Indiában egyre több problémát okoznak a heves monszunesők. Bár a monszun ciklikusan jelen van India életében, sőt, a gazdasága is erősen függ tőle, a szélsőségessé váló csapadékmennyiség itt is erősen érezteti hatását.

Ahogyan hazánkban, úgy a világon sehol nem képesek a vízelvezető rendszerek megbirkózni az egyre nagyobb mennyiségben jelentkező esővel. Ehhez jön még a rendszeres erdőirtás, illetve az, hogy valamiért szeretjük csupaszon látni a földfelületeket, nem hagyunk rajtuk megtelepedni szinte semmit. Ez azonban jelentősenrontjaa talaj vízmegkötő képességét.

Ha nem tudja megkötni a vizet, akkor tovább engedi azt, illetve sok esetben a talaj felső rétege maga is folyékonnyá lényegül, és a vízzel együtt nekiindul. Erre Indiában sajnos szinte naponta akad példa az esős évszakban. Most sem a kialakulása, hanem a mérete miatt okozott döbbenetet a Reckong Peo-Shimla autópályán bekövetkezett földcsuszamlás.

A hegyről, melynek oldalában a pálya halad jelentős mennyiségű törmelék és föld zúdult az autópályára, magával sodorva több teher és személyautót, valamint egy cég munkásokat szállító buszát. A busz 40 emberrel együtt eltűnt a törmelék alatt.

A mentési munkálatok nagy erőkkel folynak, a helyi alakulatok remélik, hogy időben rátalálnak a sárlavina fogságában rekedt emberekre, illetve azt is, hogy a járművek legalább annyira megvédték az utasokat, hogy azok életben maradtak a tragédia után. Egyelőre 13 halálos áldozatra akadtak rá, 30 személyt még keresnek a hatóságok.

képek és lead kép: ITBP