Június 13. Csütörtök, Anett

Állófront keseríti meg Japán életét - rendkívül heves esőzéseket okoz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amikor egy front érkezik fölénk, akkor tudjuk, hogy pár nap, sokszor akár rövidebb idő alatt is tovább áll, vagyis az időjárás, akár az extrémértékekis csak viszonylag rövidebb ideig lesznek jelen az életünkben, míg a front “eleje” áthalad felettünk. Ennél rosszabb az állófront.

kép: JMA

Az elzáródott front vagy állófront akkor jön létre, mikor a hideg és a meleg légtömeg egymásnak feszül, de egyik sem olyan erős, hogy képes legyen kiszorítani a másikat. A jelenség nyomán heves esőzések alakulnak ki, ebből most Japán nyugati részei kapnak rendesen.

kép: Kyodo News

A területen 24 óra alatt szinte mindenhol meghaladta a csapadék mennyisége a 200 mm-t, ami már önmagában is bőven elegendő ahhoz, hogy súlyos áradásokat és a velük karöltve érkező földcsuszamlásokat váltsanak ki.

Ehhez azonban még jön az is, hogy az augusztus 11-én mért 24 órás csapadékmennyiségekhez a további napokban még óránként(!) hullott 50-60 mm. Ebben az esetben már nem a mennyiség a problémás, hanem az időintervallum, hiszen egyszerre ez rettenetesen sok.

kép: Reuters

Augusztus 14. után a heves esőzésekkel érintett területek is kiszélesednek, és a 24 órás csapadékmennyiség sok helyen eléri a 300 mm-es határt is. Az állófront élettartama sem több pár napnál, ám a hatásai sajnos sokkal tragikusabbak lehetnek.

kép: Reuters

lead kép: Kyodo News via AP