Június 24. Hétfő, Iván

Algériában a tűz már 65 áldozatot szedett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az észak-afrikai partvidék erőteljes kánikulát él meg, mely például Tunézia több városa számára is rekordmelegeket hozott. Algéria ezzel szemben a kánikulának a rosszabb részét, a tűzveszély fokozódását kapta, és nagyon nem járt jól vele.

kép: AYA

Az ország északi hegyvidékein erdőtűz terjed, melyet nagy valószínűséggel szándékosan idéztek elő. Erre utal az a tény, hogy nagyjából egyszerre mintegy 50 tűzfészek lobbant lángra. Ugyanakkor a hatóságok egyelőre nem tudják megmondani, mi lehet az indíték.

kép: AYA

A tüzeket ez azonban nem érdekli, a szél segítségével és a 40°C-ot bőven meghaladó forrás támogatásával elképesztő sebességgel terjednek egy olyan területen, ahol az oltási munkálatok szervezése kifejezetten nehéz, hiszen egyes részeken még vízszállító, tűzoltásra alkalmas repülőgép sincsen, így azt az ország Görögországtól kérte kölcsön, de több helyről is érkezett segítség Algériába.

A területen a településeket a katonaság igyekszik kiüríteni, de nagyon sok helyen a falusiak nem akarnak menekülni, kezdetleges módszerekkel igyekeznek menteni értékeiket, életük munkáját. A tűz ellen vödrökkel, ágakkal veszik fel a harcot.

kép: AYA

Többek között ennek is köszönhető, hogy a tomboló tűzvészben eddig 65 ember vesztette életét, mindegyikük Tizi-Ouzou környékén. A tűz megfékezésére itt sem mutatkozik túl sok esély, hiszen a szárazság ezt a területet is érinti, így a növényzet könnyen kap lángra.

kép: Severe Weather Europe

lead kép: Severe Weather Europe