Június 14. Péntek, Vazul

A hét második felére az extrém meleg Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is megjelenik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hőhullámok mellett most már érdemes lesz megjegyezni a hőkupola kifejezést is, melygyakorlatilagegy magas nyomású rendszer alatti terület. Nagyjából olyan ez a rendszer, mint egy fedő, mely alá beszorul a forró levegő, sokszor végletesen szárazzá válva, a felhőképződés esélyét is minimálisra csökkentve.

kép: Washingtonpost

Erre láthattunk példát idén Kanadában, ahol 50°Cosforróságot eredményezett a jelenség, mely végül a rekord magas hőmérsékletet beállító város pusztulásával zárult, mivel az pár nappal a rekord után porig égett.

kép: severe-weather.eu

Most a hőkupola sokkal közelebb, Európa déli részei felet is megfigyelhető. Ez eredményezte az extrém meleg időjárást Törökország felett, és ez okozza a most újra leszökő magas hőmérsékleteket Görögországban is.

Most azonban nem áll meg a meleg a demokrácia bölcsőjénél, hanem tovább terjed, és extrém értékeket produkál majd Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában, valamint Máltán is. Mindezzel pedig a hét közepére - végére lehet számolni.

kép: severe-weather.eu

Természetesen ahogyan tette ezt Törökországban, Görögországban, vagy anno Kanadában, a hőkupola most is jelentősen megnöveli az erdőtüzek kialakulásának lehetőségét, sőt, tovább rontja a már lángoló területek esélyeit az oltásra, és ahogyan azt fent is írtuk, a kupolában az esők kialakulására igen csekély esély mutatkozik.

kép: severe-weather.eu

lead kép: news.in-24.com