Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A Henry hurrikán elérte az USA partjait

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Atlanti hurrikánszezonban a nagyobberejűhurrikánok egyelőre váratnak magukra - szerencsére. Persze tudjuk, hogy ahhoz, hogy egy vihar igazán nagy károkat okozzon, messze nincsen szüksége arra, hogy elérje a hurrikánok kritériumát.

kép: TRAVIS LONG, AP

Az USA-ban, pontosabban Long Island és New England államokban most Henryt várják az emberek, bár ha lehetne, lemondanának a vendégfogadásról. A viharrendszer ugyanis jelentős mennyiségű csapadékot szállít, ráadásul a parthoz közeledve egyre erősödik is.

kép: Robert Mecea

Landolásakor Henry végül elérte a hurrikán kategóriát, szerencsére azonban “csak” egyes kategóriáig erősödött. Szeleivel és a csapadékkal is rombolt, de szerencsére sem sérültekről, sem halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések.

Henry persze ennyivel nem érte be. A part menti részeknél mindig kockázatot jelentenek a hullámok és a megemelkedett dagály is. Vagyis nem elég, hogy szembe kell nézni egy addig erősödő, dühöngő viharral, a felkorbácsolt tenger ostromát is meg kell valahogy állítani.

kép: BK_Flooding

A partoktól távolabb is okoz meglepetéseket a vihar, hiszen a kis folyókat és patakokat igen gyorsan duzzasztja folyamokká, melyek az utakat és a környező házakat is elönthetik kisebb nagyobb mértékben. Ám szerencsére a viharok a szárazföld felett gyorsan veszítenek erejükből, ahogyan Henry is, aki a partot érést követően gyorsan elveszítette hurrikán státuszát.

kép: woodtv.com

lead kép: TOM BRENNER-Getty Images