Május 14. Kedd, Bonifác

A haszonállatok tömeges pusztulását hozza a Kazah forróság

Világidőjárás
2021. augusztus 13. 08:00
null

A klímaváltozással érkező szélsőséges időjárási jelenségek mostanra szinte mindenhol megmutatták már magukat. Egyes területeken jobban, míg másokon kevésbé, de nincs már olyan része a bolygónak, ahol ne lehetne érezni a katasztrófa szelét.

kép: REUTERS-Pavel Mikheyev

Sok esetben a víz jelent hatalmas kihívást, de sajnos egyre többször szembesülünk azzal is, hogy a szárazság is olyan méreteket ölt, melyet már képtelenek vagyunk kezelni. Kazahsztán számára is elérkezett egy ilyen periódus, mikor a Mangisztau-félsziget egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájával kénytelenek szembenézni.

kép: REUTERS-Pavel Mikheyev

A sztyeppe ugyanis kiszáradt, de olyan végletesen, hogy az itt élők számára az élelem és a víz is igazi kincsé lépett elő. Az embereknek még jut, az állatoknak azonban nem. A Kazah kultúra szerves részét képezik a lovak, illetve a lóhús fogyasztása és az állatok tenyésztése. Most azonban a sztyeppán tömegesen hullanak el az állatok.

A lovak, juhok és szarvasmarhák halálát egyszerűen az élelem és a víz hiánya okozza. A probléma olyan mértékű, hogy a kormány kénytelen volt megtiltani a takarmány exportját, illetve segítséget kérni aszomszédaitóla vízválság megoldása érdekében. Ez sem segít azonban sokat az állatokon, mellettük pedig azokon a családokon, akiknek megélhetése függ ezektől a lényektől.

kép: akipress.com

A területen tomboló szárazság nem új, mértéke azonban most elképesztő. Mivel pedig a Kazah területek évente 0.3°C-os átlaghőmérséklet-emelkedést produkálnak, a szárazság elhúzódása egyre törvényszerűbb lesz, míg ezen a területen is megindul egy súlyos migráció, az élhető, vagy inkább élhetőbb régiók irányába.

kép: Manas Katyrtaluly - RFE-RL

lead kép: Berdimurat Torekenov

állatmelegemberszárazsághalálélet