Június 24. Hétfő, Iván

50 éve nem látott tűzvész pusztít Finnországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Finnországban is bőven akadnak gondok, már ami a klímaváltozást, illetve az ahhozkapcsolódójelenségeket illeti. Jelen esetben egy olyan tűzvésszel kell számolni, melyre az elmúlt 50 évben nem volt példa!

kép: Glenn Hägg - Lehtikuva

Hogy miért nem lehet erről többet hallani? Azért, mert a tűz mértéke és annak “veszélye” sem közelíti meg azokat a lángokat, amelyek például az USA, vagy Dél-Európa erdőségeiben jelenleg is pusztítanak. Holott az ok pontosan ugyan az: szárazság és kritikus meleg.

kép: RFI

A probléma csak az, hogy míg a déli területeken, Törökországban vagy Görögországban megszokott a 30°C feletti meleg, ugyan ez nem mondható el a sarkköri régiókról. A Finnországi lángok ugyanis az északi részeken pusztítanak, jelenleg mintegy 300 hektáron.

Valóban, területileg sem olyan nagy ez a tűz, mint déli testvérei, és az is tény, hogy ez a vidéke az országnak gyéren lakott, így sem embereket, sem lakóházakat nem fenyegetnek a lángok. Ennek ellenére tragikus, hogy ilyen méreteket öltött a tűzvész.

kép: gettotext.com

A helyi tűzoltóság szerint a napok óta tomboló tűz még sajnos hetekig is jelen lehet, ha csak nem érkezik egy kiadós esőzés. De ezek után is folyamatosan gondot okoz az izzó aljnövényzet, melyből sajnos könnyen újra fellobbanhatnak a lángok. Finnország, illetve az egész sarkköri régió életében a klímaváltozás sokkal erőteljesebben van jelen, hiszen itt a hatása háromszorosa más régiókhoz képest.

kép: siberiantimes.com

lead kép: reuters