Június 16. Vasárnap, Jusztin

2 halálos áldozatot követeltek a Pakisztán fővárosát érintő heves esőzések

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A heves esőzések sajnos a szélsőségessé váló időjárás velejárói, vagyis a klímakatasztrófa tükrében még erősödni is fognak. Ez ellen tenni nemigen lehet, talán csak annyit, hogy igyekszünk felkészülni a jelentősen megnövekedett csapadékra.

kép: DawnNewsTV

Ez a falvak, vagy a vidéki, kisebb települések esetében jelentős fásításokkal, a növénytakaró növelésével megoldható, hiszen így a növényzet lényegesen nagyobb mennyiségben képes megkötni a vizet, és a sárlavinák kialakulásának esélye is csökkenthető.

A nagyvárosok azonban, kiváltképp a fővárosok nincsenek ilyen jó helyzetben. Egy olyan országban, mint Ausztria a főváros zöldítése és élhetőbbé tétele elsődleges, de egy olyan fővárosban, mint Iszlámábád egészen más természetű gondokkal kénytelenek szembenézni az emberek.

Ennek megfelelően nem a csapadékvíz elvezetése az elsődlegesen megoldandó feladat, holott erre is időt és pénzt kellene szánni. A város történelmében ugyanis egyre- másra érkeznek a heves esőzések és áradások, és mivel szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, ezek csak fokozódni fognak.

Most 103 mm csapadék zúdult le egyetlen nap alatt, hatalmas fennakadásokat és közlekedési káoszt idézve elő a területen. A heves esőzéseknek eddig két halálos áldozata is van, akik egy pincében lelték halálukat, ahova betört a víz. Már ez a mennyiség is elképesztő károkat képes okozni, de Iszlámábád történetében eddig a 2001-es esőzés tartja a rekordot, amikor 10 óra alatt 620 mm csapadék zúdult le.

képek és lead kép: Islamadadian