Május 25. Szombat, Orbán

Villámáradás sodort el autókat Svájcban

null

SvájcNeuchâtelnevű kantonjábanrekordmennyiségűesőt hozott egy viharrendszer június 22-én, komoly károkat okozva ezzel a helyi infrastruktúrában, az épületekben és az autókban is. Egyetlen óra leforgása alatt 34,5 mm csapadék zúdult le, összességében pedig mintegy 55 mm esőt regisztráltak a helyi szakemberek.

kép: Neuchâtel Canton

A csapadék gyorsan villámáradásokká alakult, melyek ráadásul sajnos igen jelentős mennyiségű törmeléket is hoztak magukkal. A törmelék pedig a vízzel összedolgozvahatalmaspusztítást végzett több településen is.

kép: Neuchâtel Canton

Az A5-ös autópályát le kellett zárni, de a kövek és a fadarabok több utat is járhatatlanná tettek. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék sokak számára nem tette lehetővé, hogy védett helyre húzódjanak, így a mentőalakulatoknak is volt dolga bőven, főleg az utakon rekedt autókból mentették az embereket.

Jelenleg 75 épületet tartanak nyilván, melyek károkat szenvedtek el az áradások során, de több út is jelentősen megrongálódott. Az igazi kárvallottjai az eseménysornak azonban az autók, melyek közül nem csak azok rongálódtak meg, melyeket menet közben ért a vihar, hanem azok is, melyek az utak mentén parkoltak.

kép: Police Neuchâteloise

Sok autót ugyanis nem egyszerűséggel a mélybe sodort a víz, gödrökbe, szakadékokba zúdulva alá. Más esetekben sem örülhettek a tulajdonosok, hiszen a védett, alacsonyabb területeken álló autók esetében pedig azzal kellett számolni, hogy azokba a víz bejutott, eláztatva és használhatatlanná téve a kocsik belső terét.

kép: Police Neuchâteloise

lead kép: Police Neuchâteloise