Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Videón az Indiát érintő hatalmas földcsuszamlás

Világidőjárás
2021. július 27. 11:00
null

India sem kivétel a heves esőzések alól. Az itteni emberek számára a monszun miatt a nagy mennyiségű csapadék megszokott, de a szélsőségek ide is elérnek. Ami nekünk elképesztő mennyiség, az Indiában megszokott, de sajnos mostanában indiai mértékkel is hatalmas mennyiségű csapadék zúdul le az országra.

kép: ANI

Az esőzések, még a monszun nagy felhőszakadásai is szerves részei az indiai életnek, és persze a mezőgazdaságnak is. A szélsőségessé váló csapadékmennyiségek azonban már nem segítik, hanem hátráltatják a gazdaságot, és nem csak azzal, hogy tetemes károkat okoznak.

kép: PTI

A víz elmossa a termőréteget a földekről, tönkreteszi a termést, és földönfutóvá a gazdákat. A termelést így egyre kevesebb ember vállalja, ami gazdaságilag is elképesztően nehéz helyzetbe hozza India egyes részeit.

A víz és a talaj találkozása nem csak a mezőgazdaságban okoz gondokat, hanem a meredekebb területeken is. Július 25-én Kinnaur - körzetben heves esőzésekkel kellett számolni, mely hatalmas földcsuszamláshoz vezetett.

A hegyről lezúduló föld hatalmas sziklákat is hozott magával, melyek könnyed labdákként bucskáztak le a hegyről, földet érésük azonban robbanásszerű volt. Több épületet is megrongáltak és egy hidat is leromboltak a szikladarabok. Sajnos a földcsuszamlás elől nem sok esetben lehet elmenekülni, ebben az esetben sem sikerült 9 embernek, akik mind Dellhiből érkező turisták voltak. 3 ember szerencsésebb volt, ők csak sérüléseket szenvedtek a törmeléktől.

kép: PTI

lead kép: IANS

klímaesőföldcsuszamlásemberhalálélet