Június 24. Hétfő, Iván

Törökországban megdőlt az itt valaha mért legmelegebb nap rekordja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

2020-ban a koronavírus terjedése mellett az emberek figyelmét az időjárási események közül talán a hurrikánszezon alakulása kötötte le leginkább. Olyan rekordok születtek, melyekre eleddig nem volt példa, és hiába hittük, hogy ez már a vége, ennél nem lehet rosszabb, lett.


kép: AP

Idén is a rekordok vonzásában élünk, ezúttal azonban nem a romboló ciklonok keltik fel a figyelmünket - legalábbis egyelőre - hanem a meleg. Már itthon is nehezen viseljük a kánikulát, ahol bőven 30°C, sőt, sokszor 35°C fölé is kúszik a hőmérő higanyszála, de ennél sokkal rosszabbul járt például Kanada, vagy éppen az USA.

kép: hurriyetdailynews.com

A rekorddöntésben a következő Törökország volt, egészen pontosan Cizre városa. A Tigris partján elterülő település alapvetően nem arról híres, hogy nagyon hűvös lenne az időjárása, hiszen 21 évvel ezelőtt beállította a Törökországban valaha mért legmelegebb nap rekordját, akkor 48,6°C-ot mértek.

Most ez a rekord dőlt meg, nem is kevéssel. A szakemberek Cizre városában 49,1°C-ot mértek, mely hőséggel az emberi szervezet is csak nehezen birkózik meg. Más az, amikor saját döntés alapján a szaunában ücsörögve izzadunk, és más, amikor az utcán érezzük magunkat szaunában, úgy, hogy közben fel vagyunk öltözve, cipekedünk, dolgozunk, mozgunk.

kép: ednews.net

Sajnos az ilyen, és ehhez hasonló melegek a klímakatasztrófa miatt szélsőségessé váló időjárás velejárói, és bár korábban is voltak kiugróan magas hőmérsékletek a Földön, nem történt rekorddöntés ilyen gyakran. A szélsőségek jelentkezése tehát nem újdonság, azok mennyisége azonban mindenképpen aggodalomra ad okot.

kép: ahenforadiodk.com

lead kép: hurriyetdailynews.com