Május 25. Szombat, Orbán

Több földcsuszamlás is történt a Comói-tó körül a heves esőzések miatt

null

Ha azt mondjuk, Comói-tó, akkor szinte mindenkinek beugrik a kétszeres Oscar díjas George Clooney neve, hiszen a színésznek is van egy villája a festői tó partján. Bár ez a vízfelület nem a trópusi éghajlatáról híres, mégis rengetegen látogatják, mert lenyűgözően gyönyörű, és persze a színész közelségének lehetősége is sokakat csábít.

Az olaszországi tó most sajnos nem a festői szépsége miatt került be a hírekbe, hanem azért, mert heves esőzések csaptak le a régióra, mely a tó környékét is érintette. A villámáradások ebben az esetben rohanó víz-folyamokat jelentenek, hiszen a tavat hegyek veszik körül, vagyis a víz a tó felé rohan.

Ez lenne a kisebbik baj, de sajnos a meredek felületű részeken a heves esőzések jó eséllyel hoznak létre sárlavinát, vagy földcsuszamlást. Itt is ez történt, így a víz romboló hatása mellett több régióban is szembesülni kellett a sárlavinák jelentette veszéllyel. A helyi tűzoltóság megfeszített erőkkel dolgozott, és nagy szerencsére a zord időjárásban senki nem veszítette életét. A sérültek száma is minimális.

Az anyagi károkról ugyanezt már nemigen lehet elmondani. Több házat is megrongált a víz és a sár, ráadásul sok településen egyáltalán nem járhatók az utak, vagy azért, mert elvitte őket a víz, vagy azért, mert a hordalék elzárja azokat.

Olaszország számára az utóbbi napok nem hoztak túl sok jót, már persze ami az időjárást illeti. Az északi régiókban az esők, áradások komoly gondokat okoznak, de sajnos kaptak a nyakukba jeget is, mely jelentős károkkal tarolt a vidéken, és persze a földcsuszamlások pusztításáról sem szabad megfeledkezni.

képek : Government of Lombardy, Vigili del Fuoco

lead kép: Government of Lombardy