Május 25. Szombat, Orbán

Sikerült megfékezni Ciprus történetének leghatalmasabb tűzvészét

null

Ciprus történetének leghatalmasabb futótüzével volt kénytelen szembe szállni a hónap első napjaiban. Ez a küzdelem pedig akkora erőforrásokat követelt az országtól, hogy nemzetközi segítséget kért a lángok megfékezésére.

A felhívásra Görögország, Izrael és az Egyesült Királyság a szigeten állomásozó egységei is reagáltak, így a lángokat végül július 5-re sikerült az ellenőrzése alá vonnia a tűzoltóság több száz főt számláló egységeinek.

A Larnaka közelében kirobbant tűzvész a hatóságok szerint gyújtogatás műve. Egy férfit már le is tartóztattak, akit szemtanúk láttak elhajtani a helyszínről, mikor a lángok éppen fellobbantak. A letartóztatás pedig ebben az esetben nem csak a gyújtogatás miatt esedékes, hiszen a tűznek négy halálos áldozata is van.

A keletkezett károk sem kicsik, hiszen több települést is elért aTróodosz-hegységben terjedő lángtenger, és a házakból, autókból nem maradt más, pusztán hamu. A tűz összességében 55 négyzetkilométernyi területen tombolt és összesen 10 falut kellett teljesen kitelepíteni a következtében.

képek: AP Photo-Petros Karadjias

lead kép: Reuters