Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Nincs enyhülés az USA kánikulájában: éjjel 40°C-ot mértek a Halál-völgyében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Egyesült Államok és Kanada felett kialakult hőkupolával már többször is foglalkoztunk. Ennek oka, hogy sajnos olyan extrém magas hőmérsékleti értékek jönnek létre a kupolán belül, melyek a valaha mért legdurvább szélsőségeket igyekeznek maguk mögé utasítani.

Kanada már megtapasztalhatta, milyen az 50°C-os forróság, mely végül annak a városnak a pusztulását is elhozta, ahol az értéket regisztrálták. De még ez a hőség sem éri el azt, ami a Föld jelenleglegforróbbterülete, aDeathVally, vagyis a Halál-völgy produkált a kupolában.

kép: kép: severe-weather.eu

Kaliforniának ez a területe is a kupola szorításában vergődik napok óta, és olyan meleggel küszködik, amire csak nagyon kevés példa mutatkozik. A Halál-völgy, bár köztudottan forró sivatag, az 55°C -os hőség itt sem mindennapos. De nem is ez az igazán extrém adat, hiszen 54°C körül már többször is mértek a sivatagban.

kép: rewoland.com

Ha kánikula van, az emberek igyekeznek csak hajnalban szellőztetni, hiszen akkor sokkal elviselhetőbb a forróság. Ez aDeathValley-ben is így van, bár itt nem lakik senki. A hajnali hőmérsékletek azonban itt is mintegy 15°c-kal alacsonyabbak voltak, ami azonban még így is 40°C-ot jelentett 5:30-kor mérve.

És igen, a mostani 55°C-os meleg bizony meghaladja a hivatalosanvalahamért legmagasabb hőmérsékletet a Földön. Bár aDeathValley-ből1913-ból származik egy adat, mely szerint 56,7°C-ot mértek, ezt sok kutató nem tartja hitelesnek.

kép: severe-weather.eu

És ha már a hitelességnél tartunk, azt mindenképpen tisztázni kell, hogy ez az adat messze nem a legforróbb hőmérséklet, amit a bolygón valaha az időjárás miatt kialakult. Sok sivatag produkál ennél is magasabb értékeket. Hogy akkor miért olyan nagy szó a mostani? Azért, mert hivatalos mérőállomás ennél magasabbat még nem regisztrált.

kép: Mark Boster - Los Angeles Times

lead kép: rewoland.com