Június 14. Péntek, Vazul

Nem csak eső, hó is szakad Európára

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Európában súlyos problémákat okoznak a viharrendszerek, melyek jelentős mennyiségben hoznak magukkal csapadékot is. Németország, Belgium és Hollandia tragédiája a napokban zajlik, de Franciaországban is esett az eső bőven.

kép: Frank Giger

Az Alpokban, 3000 méter felett azonban az eső már nem annyira jellemző, ez már a hó birodalma. A viharrendszerek azonban csapadékot ide is szállítottak, hó formájában, és abból kiadós mennyiségben.

A franciaAiguilledu Midi hegycsúcs kapott a legtöbbet a fehér lepelből, itt 1 méternyi friss hó hullott, aminek valószínűleg a síelés szerelmesei örülnek a legjobban, annál is inkább, mivel aCosmiquesmenedékháznál is 80 centivel vastagodott a hótakaró.

kép: dolomitisuperski.com

De a dolog nem ilyen egyszerű, és nem is lenne helye a hírekben, ha csak hóesésről lenne szó. Sajnos emellett igen meleg is van, aminek következtében jelentősen megnőtt a lavinaveszély, melyre a turistákat isfigyelmeztették.

kép: 20minutes.fr

A helyi hatóságok már több, kisebb lavinát is regisztráltak, ezeknek szerencsére nem voltak áldozatai. Az időjárás azonban előrevetíti a nagy lavinák kialakulásának lehetőségét is, így fokozott figyelemmel fordulnak a hely felé a szakemberek.

kép: chamonix.net

lead kép: chamonix.net