Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Nagyon elbánt a monszun Nepállal

Világidőjárás
2021. július 09. 11:00
null

A monszunnal kapcsolatosan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy olyan esőzésről van szó, melyet a háta közepére sem kíván senki. Holott a monszunnak igen jelentős szerepe van abban, hogy az érintett országok vízkészletei biztonságban legyenek, hogy az emberek tiszta vízhez juthassanak.

kép: scmp.com

Bár a monszun hasznos, azt azért nem lehet állítani, hogy veszélytelen lenne. Az esőzések alkalmával döbbenetes mennyiségű csapadék képes lezúdulni egészen rövid idő alatt, amiből nagyon sok probléma adódik. Amíg sík területet érintenek az esők, addig “csak” áradásokkal kell számolni, de ha a monszun olyan területekre önti áldását, mint Nepál, akkor a helyzet komolyabbá válik.

kép: indiatoday.in

A mostani monszun időszak kifejezetten durvára sikerült. A kicsiny ország területén az esőzés mintegy 800 házat tett tönkre, ebből pedig 519 tökéletesen lakhatatlanná is vált. Mivel Nepál nagyrészt hegyvidéki, lejtős területekből áll, így itt a földcsuszamlások esélye is igen magas.

Sajnos halálos áldozatokat is szedett bőven az esős időszak, eddig egészen pontosan 38-at, és 24 személyt még most is keresnek a hatóságok. Ehhez képest a sérültek száma viszonylag alacsony, 51 embert ápolnak a kórházakban a monszun balesetei következtében, ám több, mint 5000 kényszerült otthona elhagyására.

kép: indiatoday.in

Az ország éves csapadékmennyiségének közel 80%-át adja a monszun időszak, mely nem csekély, hiszen átlagosan évente 1300 mm csapadékkal lehet számolni. Ráadásul vannak olyan régiók, melyek az esőzések szempontjából lényegesen rosszabb helyzetben vannak, mint mások, hiszen amígMustangkörzet 300 mm csapadékkal számolhat,Pokharavárosában évente akár 3300 mm csapadék is hullhat.

kép: Navesh Chitrakar-Reuters

lead kép: Nepal Red Cross

Nepálklímaesőmonszunhalálélet