Május 21. Kedd, Konstantin

Két tornádó is tombolt 8 napol belül Belgiumban

Világidőjárás
2021. július 08. 14:00
null

Belgium mostanában nem tartozik a szerencsésebb országok közé, már ami az időjárási eseményeket illeti (bár ez Európa több országáról is elmondható). Az ország területén ugyanis rövid idő alatt két tornádót is életre keltettek a heves viharok.

Június 27-én, Luxembourg tartományban egy tornádó csapott le,Bernistrapfalucskát érintve. A településen egy impozáns parasztházat szedett darabokra a szél, az épület lakhatatlanná vált. Hatalmas szerencsére azonban a tornádó sérülteket nemhagyotthátra, és halálos áldozatokat sem követelt, ugyanakkor a helyi temető egy jelentős részét is letarolta.

Csupán 8 nappal előtteNamurtartomány ismerkedhetett meg egy pusztítóerejűtornádóval, mely az akkor tomboló vihar egyikszülöttevolt.Beauraingváros pedig egy életre megjegyezte ezt a napot, hiszen a tornádó itt ért földet, és keresztül robogott a területen.

A pusztítás hatalmas volt, összesen 92 házat rongált meg a szél, ezek közül 10 teljesen lakhatatlanná vált. Az akkori tornádónak 17 sérültje is volt. A házakon kívül a forgó légtömeg a villanyvezetékeket is megtépázta, és útjában egyetlen fa sem maradt talpon.

Szomorú, de igaz, hogy Európának is egyre több ilyen, és ehhez hasonló tornádóra kell felkészülnie, hiszen a szélsőségessé váló időjárás ilyen szörnyetegeket hív életre. Ezt keservesen tapasztalhatta meg Belgium, de Csehország, vagy éppen Franciaország is.

képek: Belgium twitter

lead kép: Land Of Mountains

klímakárTornádószélbelgiumrombolás