Május 23. Csütörtök, Dezső

Kanadában EF2-es tornádó pusztított

null

Ahogyan a világon mindenhol, úgy Kanadában is erősen kezdi éreztetni a hatását a klímaváltozás. A hőkupola jelenség révén az ország pár nappal ezelőtt sikeresen regisztrálta a valaha mért legmelegebb napot, mely nem csak Kanada történetének legmelegebbje volt, hanem a 50° szélességi fok felett mért legmelegebb nap.

kép: Grant Linton-CBC

Nem sokkal ezután a város le is égett, ahol a döbbenetes, 49,6°C-os hőséget mérték, vagyis Kanada is kénytelen lesz szembenézni azzal a ténnyel, hogy változtatnia kell energiapolitikáján, és egyértelműen a megújulók mellett kell letennie a voksát.

kép: cp24.com

Most Barrie városa sínylette meg az időjárást. Az ontariobeli városban ugyanis egy tornádó ért földet, mely az EF2-es kategóriába esett, és jelentős károkat okozott. A forgó légtömeg 210 km/h-ás sebességgel kavargott, és 4,8 km hosszan pusztított, amit csak ért.

Ez a város esetében 25 épületet jelentett, melyek közül hármat már nem is lehetett megmenteni, olyan mértékű károkat szenvedtek. A tetőszerkezetek is több esetben sérültek, de akiknek a háza épségben megúszta a tornádót, azok is kereshették a szél után a trambulinjaikat, kerti grilleket, más, a kertben tárolt eszközeiket.

kép: Brandon Vieira

A tornádó 11 sérültet is hagyott maga után, közülük 4 kórházi ápolásra is szorult. A szakemberek elmondása szerint szokatlan, bár nem gyakoriak, azért előfordulnak a területen tornádók. A legrosszabbal eddig 1985-ben találkozott Allandale, mely egy EF4-es szörnyeteg volt, 8 ember életét követelte és több, mint 100 sérültet hagyott hátra. 600 házat pedig romba döntött.

kép: Brandon Vieira

lead kép: Brandon Vieira