Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Hidegbetörések sorával küszködik Brazília

null

A világ egyik felén tombol a nyár, egymást érik a kánikulák. Hőkupola alakul ki, és sorra dőlnek meg a meleg-rekordok, 50°C körüli hőmérsékletekkel. Ennek hatására persze az erdőtüzek lehetősége is fokozódik, és az enyhülést hozó esők olyan intenzitással érkeznek, hogy hömpölygő áradattá formálják az utcákat.

kép: GFS - TropicalTidbits

Ezzel szemben Brazíliában éppen tél van, ahogyan arról volt is már szó, elég szokatlan hidegekkel és havazással - ami azért télen nem olyan ritka, bár egyes területei az országnak csak elvétve láthatják a fehér leplet a saját földjeiken.

kép: riotimesonline.com

Brazíliában nem a meleghullámok, hanem a hideg-betörések okoznak gondokat, méghozzá igen nagyokat és költségeseket, főleg a mezőgazdaságnak. A kávé és a cukornád mellett a kukorica is kiemelkedően fontos az ország gazdaságának szempontjából, aminek nagy részéről most le lehet mondani, mert a hirtelen érkező nagyobb fagyok a termés jelentős hányadát elvitték - hiszen a brazil területeken ilyenkor is lehet termeszteni ezt az értékes növényt.

kép: riotimesonline.com

A szakértők szerint 20 éve nem látott fagyokkal kellett szembenéznie az országnak, ami történelmi magasságokba fogja húzni a kukoricaveszteségeket, de persze a kávé, vagy a cukornád sem járt sokkal jobban.

A kukorica azonban az USA területén is kapott fagyokat, vagyis ott is visszaesett a termelés, így összességében várható, hogy az ára jelentősen emelkedni fog. És nem csak a csemegekukoricáról van szó, hiszen ebből a növényből számtalan élelmiszeripari terméket készítenek, a bioetanol előállításában betöltött szerepéről, vagy a vegyészeti felhasználásáról nem is beszélve.

Brazília számára a gazdasági veszteségek sokkolóak is lehetnek, amit sajnos mi, vagyis az egész világ is megérez majd, és nem csak a kukorica, vagy a kávé árának emelkedése révén. Az Amazonas esőerdeinek irtása ugyanis éppen a szegénység megállításának okán gyorsult fel, a szegénység felszámolásátBolsanaroelnök ezen keresztül igyekszik megvalósítani. Ez azonban egyrészt jelentősen fokozza a biodiverzitási válságot, másrészt sokszorosan járul hozza a klímakatasztrófa kiteljesedéséhez is.

kép: severe-weather.eu

lead kép: severe-weather.eu