Május 23. Csütörtök, Dezső

Elúszott Új-Zéland legfontosabb bortermelő vidéke is

null

Új-Zélandon a vörös figyelmeztetéseket a legerősebb időjárási eseményekre tartják fenn, és csak az érintett regionális hatóságokkal, és a polgári védelmi katasztrófavédelemmel folytatott szoros egyeztetések nyomán adják ki. Ilyen vörös figyelmeztetésre eddig csupán három alkalommal volt példa, most itt a negyedik is.

Ilyen vörös figyelmeztetést volt kénytelen kiadni Marlborough területére a kormány, miután a heves esőzések következtében a helyi folyók is megáradtak, és villámáradások is kialakultak. Akinek ismerősen cseng a terület neve, az nem téved, ez Új-Zéland legjelentősebb bortermelő vidéke.

Azáradásokkövetkeztében 500 házat kellett evakuálni, összesen mintegy 900 embert helyeztek el ideiglenes szállásokon. A tűzoltóság pedig 5 embert menekített ki a járműveikből, melyek a villámáradásokban az utakon kerültek nehéz helyzetbe.

A helyi vezetés a károk és a veszteségek ellenére elégedett volt a védekezéssel - ami érthető is, hiszen a hírek szerint sem sérültje, sem áldozata nem volt az áradásoknak. A szakemberek elmondták, hogy ez a mostani áradás jelentősen meghaladja az eddigi rekordert, az 1983-as árvizet. Az akkori helyzet azonban sok dolgot megváltoztatott.

kép: Loud Noise Media

A nagy áradásban olyan mértékű károk keletkeztek, hogy a vezetés azóta is erős figyelmet fordít az árvíz-védelemre, melynek most meg is lett a gyümölcse. Ennek az előrelátásnak köszönhető ugyanis, hogy nem lett sokkal nagyobb a baj - legalábbis a helyi vezetés ennek tulajdonítja a dolgot.

képek és lead kép: Loud Noise Media