Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Elképesztő károkat okoz a monszun Kínában

Világidőjárás
2021. július 09. 14:00
null

Kínában a sok eső nem újdonság, főleg nem a monszun időszakban.Jiangxitartományban ez áprilisban kezdődik, és júliusban ér véget. A legnagyobb mennyiségben júniusban ömlik a csapadék, azaz éppen mostanában kezd kissé alábbhagyni az esőzés.

kép: STR-AFP via Getty Images

A klímakatasztrófa a szélsőségessé váló időjárás révén a monszunba is beleszól, az eső mennyiségét ebben az esetben is sokszor a morbid kategóriáig tornázza. Az említett tartományban is ezzel van a gond, mivel a folyamatos és hatalmas mennyiségben érkező csapadék igencsak széles körben okoz károkat.

kép: HECTOR RETAMAL - AFP via Getty Images

Eddig csak a tartományban 1.8 millió embert érintettek az áradások, számukra a víz kisebb – nagyobb károkat is okozott. Mintegy 156 ház lakhatatlanná vált, és további több, mint 200 ingatlanban estek komoly károk. Az eső nem csak villámáradásokat hozott magával, hanem a folyók is kiléptek medrükből.

Ennek hatására a közlekedésben is fennakadások keletkeztek, de rosszabb a helyzet a mezőgazdasági területeken. Itt ugyanis mintegy 70 300 hektáron, azaz durván 703 négyzetkilométeres területen pusztult el a termény. Ez másfélszer akkora terület, mint Budapest.

kép: news.sky.com

A károk már most isjelentősek, és a monszunesők csak ezt a területet hagyják el most, belső Mongólia irányába haladva további pusztításokat fognak okozni. A tartományban a kár becsült értéke eléri a 161 millió dollárt, azaz durván 48 300 millió forintot.

kép: NASA

lead kép: EPA

klímaesőmonszunKínaemberélet