Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Az USA területén is hatalmas károkat okoztak az év eleje óta futószalagon érkező természeti katasztrófák

null

A klímakatasztrófa pénzügyi vonatkozásait érdemes erősen vizsgálni, hiszen így megérthetjük, mennyire rosszul is jövünk ki ebből a folyamatból. Bár tény, hogy az életvitelünkre jelentett veszély nagyobb, amíg a baj be nem következik, rendszerint nem foglalkozunk vele kellő mértékben.

kép: tribunecontentagency.com

A NOAA kiadott egy jelentést, melyben rámutatnak, hogy bizony az USA sincsen rózsás helyzetben, már ami a természeti károkat illeti. Az év első hat hónapjában 8 milliárd dolláros gazdasági károkkal lehetett számolni. Itt ki kell emelni, hogy ezek az adatok pusztán az államot ért veszteségek, a magánemberek és vállalkozások veszteségei ebben nincsenek benne.

kép: washingtonpost.com

Annyira nem volt meglepő az adat, hiszen 2020-ban 22 katasztrofális természeti csapás érte az országot, és ezek egyenként is meghaladták az egy milliárd dolláros kárt. Most, 2021-ben eddig a Texast érintő rendkívüli fagy vezeti a listát, hiszen több, mint 20 milliárd dolláros közvetlen károkozással lehet számolni esetében (magán és állami károk összesen).

1980 és 2020 között átlagosan évi 7.6 természeti katasztrófa történt, de ha az utóbbi 5 év átlagát nézzük, akkor ez a szám már 16,2 eseményt jelent. És persze nem csak az anyagi károk, a halálos áldozatok száma is egyre csak növekszik, csak a texasi eseménysor 331 ember halálához vezetett.

kép: Shutterstock

Az összegek azonban egyre csak emelkednek, jelentősen. Ennek egyik oka, hogy a katasztrófák egyre sűrűbben követik egymást, és egyre nagyobb mértékűek. De azért azt sem szabad elfelejteni, hogy az érintett területeken lényegesen több a drága kellék, jármű, építmény és rendszer, melyek sérülése sokkal nagyobb tételt eredményez, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.

kép: NYPD

lead kép: AL tornado4_Credit_NWS Birmingham