Június 16. Vasárnap, Jusztin

Az Európai áradások mérlege

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sokat olvashattunk a napokban arról a döbbenetes tragédiáról, mely Németországot érintette. Az áradások, melyek a heves esőzések miatt alakultak ki azonban nem csakNémetországbanokoztak brutális mértékű károkat, és követeltek életeket.

kép: cnn

Hollandia, Svájc, Luxemburg Belgium és Franciaország is nagy mértékben érintett a károkban. A folyók ugyanis ezekben az országokban is kiléptek a medrükből, és mindenhol jelentős anyagi károkat okoztak, sok helyen pedig sajnos sérülteket és halálos áldozatokat is hagytak maguk mögött.

kép: cnn

Németország több területén is megdőltek a csapadékrekordok, melyek több, mint 70 évre tekintenek vissza. A rekorddöntés ráadásul nem is csak 1-2 mm-rel történt, sokszor közel kétszerese hullott az előző mennyiségeknek. Köln 24 óra leforgása alatt 154 mm csapadékot regisztrált, míg az előző rekord 95 mm volt. Kall-Sisting, Észak-Rajna-Vesztfáliában ugyancsak 24 óra alatt 144,8 mm regisztrált az előző 82,7 mm-es rekordot megdöntve. De Bonn mellett Reifferscheidben 9 (!) óra leforgása alatt 204mm csapadékot rögzítettek a szakemberek.

kép: cnn

Nagyon sok helyen áramkimaradásokkal kellett számolni, és atelefonilletve a mobiltelefon hálózatok is csődöt mondtak, ahogyan a közlekedés is olyan nehézségekbe ütközött, melyeket órákon, sőt, napokon át sem lehetett érdemben leküzdeni. Ezek a fennakadások is hozzájárulhattak ahhoz, hogy több, mint 1500 embert tartottak nyilván eltűntként, mivel sehogyan sem sikerült utolérni őket.

kép: REUTERS-Wolfgang Rattay

Az eltűntek száma változik, szerencsére sokszor jelentősen javul, a halálos áldozatok száma azonban sajnos lassan, de kitartóan kúszik felfelé. A tragédiában jelenleg mintegy 150 ember vesztette életét. Belgium történelmének valószínűleg ez lesz a legsúlyosabb katasztrófája, de Európa történelmében is előkelő, dobogós helyet szerezhet magának az áradások között.

kép: REUTERS-Thilo Schmuelgen

lead kép: gannett-cdn.com