Május 28. Kedd, Csanád, Emil

5 centinél is nagyobb jégverés bénított meg egy autópályát Olaszországban

null

A jégeső sohasem jelent túl jót, erről biztosan sokat tudnának mesélni azok, akik a mezőgazdaságban dolgoznak. Ha pedig a jég kifejezetten nagy, akkor nem csak a földeket, hanem a városokat is olyan mértékű károk érik, amik meglepőek.

A nagy méretű jég azonban viszonylag ritkának számított egy pár 10 évvel ezelőttig, mostanra azonban sajnos egyre sűrűbben találkozhatunk vele. Most éppen Észak-Olaszország kapott a nyakába 5 cm-t is meghaladó átmérőjű jégdarabokat, melynek károkozása kiemelkedően nagy volt.

Az időjárási körülmények ideálisak voltak ahhoz, hogy szupercellák alakuljanak ki, ezek ontották aztán a jeget magukból. Egyikük éppen az A1-es autópályán, pontosabban annakFidenzaváros melletti szakaszán, ahol nem kevés jármű közlekedik.

A jégverés hatására autók százai torlódtak össze, így magát az autópályát is kénytelenek voltak lezárni a hatóságok. A jégverés elmúltával jellemzően a sor tovább halad, ebben az esetben azonban egy kicsit másképpen alakult a helyzet.

A hatalmas jégdarabok ugyanis nagyon sok autó szélvédőjét törték össze, vagyis az autósok egyszerűen nem tudtak útnak indulni, mivel nem láttak ki az autóból. Ezen kívül horpadások is keletkeztek a kocsikon, és az idő hatására balesetek is adódtak a szakaszon, vagyis az anyagi kár jelentős, de szerencsére sérültekről vagy áldozatokról nem érkeztek hírek.

képek és lead kép: Jacopo Marani