Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

2 óra alatt 2 hónapnyi eső Angliában

Világidőjárás
2021. július 14. 11:00
null

A pénteki és hétvégi esőzések, vagyis a július 9-11 én felettünk is átvonuló vihar erősen megkeserítette a mindennapokat, hiszen hazánk egyes területeire egyegészhónapnyi eső zúdult le pusztán egyetlen nap alatt.

kép: Stefan Kuna

Kelet-Angliában sem volt sokkal jobb a helyzet, a hétvégén ezek a területek is heves esőzésekkel voltak kénytelenek szembe nézni. Azonban itt két óra leforgása alatt hullott 50 mm csapadék, amihez hazánkban lényegesen több kellett. Azonban nem ez volt a legmagasabb adat.

kép: Kirsty Myers

A szakemberek szerint Peterborough két óra leforgása alatt 90 mm csapadékot rögzítettek, mely közel kétszerese a július hónapban szokásos mennyiségnek a területen. És ahogyan az várható, a vízzel nemigen tudott mit kezdeni a városok elvezető rendszere.

Budapesten is komoly fennakadásokkal járt a heves esőzés, Kelet-Angliában azonban az utakon hömpölygő víz mennyisége akkora volt, hogy egyszerűen kénytelenek voltak lezárni azokat. Sok út járhatatlanná vált a hordaléktól is, vagyis az esőzés súlyosközlekedésikáoszt hozott magával az Egyesült Királyság érintett területeire.

kép: bbc

A városokban azonban nem csak az autók jártak rosszul. A helyi hatóságok arra kérték mind az autósokat, mind a gyalogosokat, hogy ha lehet, akkor inkább maradjanak otthon, mivel sok helyen fennállt a lehetősége annak, hogy a csatornafedelek is sérültek, vagy egyszerűen elsodorta őket az áradás, így a zubogó víz alatt ráadásul veszélyes csapdák is nyíltak, melyekből szerencsétlen esetben nincsen menekülés.

kép: DAISY KING

lead kép: ROB WATKINS

viharklímaesőUKemberélet