Június 13. Csütörtök, Anett

Vulkánkitörések, felkészül - Oregon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az utóbbi időkben egyre - másra jelennek meg a hírek a vulkánkitörésekről. Ezek között vannak olyan monstrumok, melyek kitörése nem kifejezetten meglepő, hiszen néhány évente mutatnak valamilyen aktivitást, mások esetében azonban meglepődünk az eseményeken.

kép: PNSN

Ez inkább annak tudható be, hogy ezek a hegyek a környezetükbenismertebbek, a nagyvilág számára annyira nem, dacára annak, hogy egyébként aktív tűzhányóként tartja őket nyilván a tudomány.

kép: Paul Kline

Oregon, illetve az itt található Mount Hood vulkán is ezekhez tartozik, mert bár aktív vulkánnak lehet tekinteni, az utolsó ismert kitörése 1865-66-ban történt. Most sem a láva tör elő a hegy gyomrából, de a Föld erősen mozgolódik körülötte.

Földrengésrajt rögzítettek a tudósok, melyek közt a legerősebb 3.9-es volt. Ezen kívül több száz apróbb rengést lehetett észlelni a hegy közvetlen közelében, melyek akár napokig is jelen voltak, és ezek közül többet érzékelni is lehetett.


kép: PNSN

Hogy mekkora az esélye annak, hogy a vulkán kitöréshez készülődik, azt nehéz lenne megmondani, mindenesetre a rengések egyre csökkenő tendenciát mutatnak, ugyanakkor jelenlétük nem véletlen a környéken.

lead kép: Oregon's Mt. Hood Territory. - wikipedia