Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

Tornádó tarolta le Chicago városát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tornádók kialakulásával kapcsolatban tudjuk, hogy azokat minden esetben erős konvenciós feláramlások hozzák létre. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a domborzat erősen befolyásoló tényező ebben az esetben, ez az oka annak is, hogy a tornádók igen ritkán alakulnak ki mondjuk egy város magas házai között.

kép: Rich Hein-Sun-Times

Ha érintenek is lakott területeket jellemzőbb, hogy “betévednek” a házak közé, vagy olyan területen érnek földet, ahol alacsonyabb házakkal találkozhatunk. Éppen ezért ritka, hogy egy tornádó telibe találja Chicago városát.

kép: Tannen Maury-EPA via Shutterstock

Tény, hogy az érintett terület a külvárosi régióban található, de ebben az esetben egy hatalmas kiterjedésű metropoliszról van szó, így a tornádó megjelenése nem csak szokatlan, hanem kifejezetten veszélyes is. Az egész megyében nem találkoztak EF3-as szörnyeteggel már évek óta.

kép: Tannen Maury-EPA via Shutterstock

Most ez a trend megtört, hiszen a forgó légtömeg a házak közt ért földet, és rombolt is, amit csak ért. 16 ingatlanban sikerült komoly károkat tennie, de több, mint 100 ház sérült kisebb vagy nagyobb mértékben. Az emberek sem voltak sokkal szerencsésebbek, 6 sérültje is van a természeti jelenségnek, közülük egy ember állapota kritikus.

kép: Alicia Jossey via AP

A tornádó a fákat, villanyoszlopokat sem kímélte, és az áramkimaradás mellett a közlekedésben is komoly fennakadásokat okozott. A szakemberek elmondták, hogy a törmeléket a szél 5,4 km-es körzetben szórta szét, amire jellemzően csak a nagyobberejűtornádók képesek - bár egy EF3-as jelenség sem számít éppen kicsinek, főleg azok számára, akik át is élték a tornádó pusztítását.

kép: AP

lead kép: Paul Valade-Daily Herald via AP